მასალა ცომისათვის:
1კგ პურის ფქვილი;
200მლ წყალი;
მარილი გემოვნებით
მასალა შეგთავსისათვის:
1კგ საქონლის ხორცი;
300გრ – ღორის ქონიანი ხორცი;
200გრ ხახვი;
20გრ ნიორი;
50გრ ქინძი;
წიწაკა და მარილი გემოვნებით.
მომზადება:
- გარეცხეთ ხორცი. გაარჩიეთ ხახვი, ნიორი და მწვანილი. გარეცხეთ და ყველაფერი ერთად გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში.
- გატარებული ფარში შეკაზმეთ წიწაკითა და მარილით. ნელ-ნელა შეურიეთ იმდენი წყალი, რამდენსაც შეიწოვს.
- გაცერით ფქვილი, დაასხით თბილი, მარილიანი წყალი და მოძილეთ მაგარი ცომი. მოზელილი ცომი გადაზილეთ რამდენჯერმე, თხუთმეტწუთიანი შუალედებით.
- ფქვილიან ზედაპირზე გააბრტყელეთ ცომი და ჩაის ჭიქის პირით ამოჭერით წრეები. გააბრტყელეთ ამოჭრილი წრეები თხლად.
- გაბრტყელებული ცომის შუაგულში მოათავსეთ 20 გრამი შეზავებული ფარში, მოუკარით პირი ისე, რომ ნაოჭები გაუკეთდეს გარეთა მხრიდან და ჩაყარეთ მოსახარშად წინასწარადუღებულ მარილიან წყალში. (წყალი არ უნდა იყოს მლაშე).
- წამოდუღებიდან 7 წუთში ამოყარეთ ხინკლები დაშლილ ჭურჭელზე ერთ ფენად, რომ ერთმანეთს არ მიეკრას. ზემოდან მოაფრქვიეთ შავი პილპილი და მიიღთვით ცხლად.
სასმელებიდან ძალიან უხდება ჭაჭა.